Gratis verzending boven €50 (NL) of €75 (BE)

Van harde bamboestok tot zijdezacht beddengoed

Bamboe wordt steeds vaker verwerkt in verschillende producten. Denk aan tandenborstels, haarborstels, servies en meer, maar je ziet ook steeds vaker bamboe sokken, ondergoed en beddengoed verschijnen. En het is misschien lastig voor te stellen, maar de stof is superzacht en voelt bijna net zo aan als zijde. Hoe het precies werkt om van bamboe een zachte stof te maken leggen we je hieronder uit.

Stap 1: eerst kleine stukjes

Bamboe is een ontzettend krachtige grassoort. Het is zelfs zo sterk dat het vaak als bouwmateriaal wordt gebruikt en door de holle vorm bijna twee keer zo efficiënt is als een normale houten balk. Nadat de bamboe geoogst is, wordt het in kleine stukjes versnipperd. Dit wordt door een grote snijmachine gedaan. De messen versnipperen de grote bamboestengels helemaal tot er alleen nog maar kleine bamboedeeltjes overblijven. Met al deze snippers, ook wel bamboevezels genoemd, wordt de volgende stap in het proces gezet.

Stap 2: even badderen

De bamboevezels die na het versnipperen overblijven, kunnen natuurlijk niet direct worden gebruikt om beddengoed van te maken. Daarom worden ze eerst gekookt en ontstaat er soort papperig goedje. Dit kun je vergelijken met het productieproces van viscose waarbij houtvezels veranderen in een zachte stof. Er worden minimale chemicaliën gebruikt om voor dit proces te zorgen en deze grondstoffen worden bij het volgende badje hergebruikt. Door op deze closed loop manier te werken kunnen we de stof dus onwijs duurzaam noemen!

Stap 3: bamboegaren maken

Het papperige goedje wat overblijft na het bad wordt ook wel bamboepulp genoemd. Dit pulp is heet en moet eerst een paar dagen afkoelen. Nadat het is afgekoeld, wordt het door minuscuul kleine gaatjes geperst. Hierdoor ontstaan ontzettend kleine draadjes die verharden, dit zijn de bamboegaren.

Stap 4: wassen, bleken, drogen et voilà!

Nadat de bamboestokken zijn bewerkt en tot garen zijn gesponnen, wordt het ook wel bamboeviscose genoemd. De bamboeviscose garen moeten natuurlijk nog wel worden schoongemaakt. Nadat ze in een badje zijn geweest en helemaal fris en fruitig zijn, kunnen de garen worden gebruikt om kleding of beddengoed van te maken, net zoals met andere gesponnen garen. 

Heb jij onze zijdezachte bamboe dekbedovertrekken al ontdekt? Je bekijkt ze hier.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00