Gratis verzending boven €50 (NL) of €100 (BE)

Hoe kun je het beste duurzaam wassen? 11 tips voor een duurzame wasbeurt

De wasmachine is een geliefde energieverbruiker. Het kost niet alleen veel stroom, maar ook zeker veel water. En wat dacht je van al die heerlijk ruikende wasmiddelen die we door ons wasgoed heen gooien en in het riool belanden? We kunnen niet meer zonder wasmachine, dat is duidelijk, maar hoe kun je dan toch zo duurzaam mogelijk wassen?

Was alleen als de wasmachine vol zit

De wasmachine is volgens Milieu Centraal verantwoordelijk voor zo’n 5% van de stroom van je gehele huishouden. Best veel hè? Doe daarom zoveel mogelijk was in je wasmachine, want hoe voller de wasmachine zit, hoe beter hij zijn werk doet. Én hoe minder vaak je wast, des te minder water en stroom je verbruikt.

Was op een lage temperatuur

Een simpele truc waarmee je een groot effect kunt behalen: was op een lage temperatuur. Wanneer je lage temperaturen gebruikt voor je wasgoed, wordt er ook minder stroom verbruikt. En het verschil is niet alleen in hoeveelheid stroom te merken, maar dus ook in je portemonnee. Een wasbeurt op 90 graden kost per wasbeurt ongeveer 49 cent, terwijl een wasbeurt op 30 graden 8 cent kost. Was wel eens in de zoveel tijd op een hoge temperatuur om de wasmachine van binnen goed schoon te krijgen, zo voorkom je dat er schimmels en bacteriën achterblijven.

Snelle wasjes zijn geen duurzame wasjes

Een korte was betekent dat het water snel moet opwarmen, en dat er dus meer stroom wordt verbruikt om water sneller op temperatuur te krijgen dan bij een wasje dat langer mag draaien. Wil je duurzaam wassen, kies dan voor de langere wasprogramma’s!

Kies voor een katoen- of ecowasprogramma

Het maakt ontzettend veel verschil wat voor programma je voor je wasbeurt kiest. Op veel wasmachines zit een katoen- of eco-wasprogramma. Waar een katoenwasprogramma de zuinigste setting op je wasmachine is, is een eco-wasprogramma een langere en daarmee duurzame setting.

Investeer in een duurzame wasmachine

De keuze voor een nieuwe wasmachine is enorm, maar gelukkig zijn er ook steeds meer duurzame wasmachines om uit te kiezen. Deze wasmachines verbruiken minder energie, hebben minder water nodig en kosten je dus op termijn ook minder geld. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook fijn voor je bankrekening!

Draag kleding wat vaker achter elkaar

Broeken, truien, rokjes, vaak kun je bepaalde kledingstukken nog wel een aantal dagen vaker aan dan één keer en zijn ze nog steeds fris. Heb je toch snel last van geurtjes in je kleding en wil je ze daarom maar een keer aan? Gebruik dan een verfrissings- of textielspray. Dit is een spray die nare geurtjes afbreekt en dus niet alleen de geur maskeert (zoals deo). Hang de kleding een halfuur op met deze spray en het scheelt je alweer een wasbeurt. Door bewust om te gaan met je kleding, wordt duurzaam wassen een stuk gemakkelijker.

Stoom je kleding… in de douche!

Het stomen van kleren kan al enorm helpen met het minderen van je wasgoed. De meesten van ons zullen geen stoommachine in huis hebben, maar geen nood, want een douche stoomt net zo goed! Hang je gedragen kleren zo dicht mogelijk bij de douche, zonder dat ze nat worden. Duurzaam stomen staat dus gelijk aan duurzaam wassen!

Kies je kleding en beddengoed verstandig

Wist jij dat er van synthetische kleding microplastic vrijkomt tijdens het wassen? Dat komt omdat de vezels in synthetische kleding loslaten, en ja, synthetisch materiaal is nou eenmaal een vorm van plastic. Weet je waar geen microplastics (ook wel microvezels genoemd) tijdens het wassen bij vrijkomen? Uit bamboe kleding, wollen kleding, 100% katoen of andere natuurlijke materialen van duurzame herkomst. Kies daarom voor de juiste stoffen als je gaat shoppen voor nieuwe kleding en beddengoed.

Droog je was buiten

Het spreekt misschien voor zich, maar je was buiten hangen in plaats van in de droger doen, scheelt natuurlijk ook een hoop elektriciteit en energie! Let wel een beetje op de zon; sommige kledingstukken kunnen wat in kleur vervagen als ze nat blootgesteld worden aan de zon. Iets waar witte kleren dan weer juist heel erg goed op gaan!

Gebruik azijn in plaats van wasverzachter

Wist je al dat wasverzachter eigenlijk helemaal niet zo goed is voor je kleren? Ze ruiken er heerlijk door en voelen lekker zacht aan, maar eigenlijk vormt de wasverzachter een laagje over de kleren. Door dit laagje wordt vocht minder goed opgenomen, ga je eerder transpireren (omdat de stof steeds minder gaat ademen) én wasverzachter tast de elasticiteit van kleding aan. Gebruik in plaats van wasverzachter daarom natuurazijn. Azijn is niet alleen beter voor je kleding op de lange termijn, maar ook voor het milieu én je wasmachine. Want azijn ontkalkt meteen je wasmachine en verwijdert achtergebleven zeepresten.

Heb je last van een gevoelige huid? Dan is wassen met azijn nog een extra aanrader voor je, want het blijkt dat je minder last hebt van irritaties dan door het gebruik van wasverzachter.

Dit is hoe je het beste azijn kunt toevoegen aan je wasroutine: doe een dopje azijn in het bakje van de wasverzachter, of plaats een doseerbol gevuld met azijn in de wasmachine. Dit werkt als een wasverzachter, houdt kleuren mooi en onttrekt nare geurtjes uit kleding, zoals zweet- en barbecue lucht. En maak je geen zorgen om de geur; je ruikt er niets van als je de was weer uit de wasmachine haalt. Heb je echt sterk ruikende kleren? Geef ze dan een azijnbadje. Dompel de kleren in een emmer met koud water en een scheut azijn en laat zo een nachtje staan. Kun je niet zonder een lekker geurende was? Voeg dan een beetje essentiële oliën toe.

Plasticvrij wassen met ecologisch wasmiddel

Wat zouden we graag willen dat we helemaal plasticloos zouden kunnen leven. Gelukkig worden er al stapjes gezet in de goede richting. Zo zit ecologisch wasmiddel of duurzaam wasmiddel vaak in een gerecyclede fles! Maar niet alleen de verpakking is duurzamer, dat is de inhoud van de fles ook, dat kun je zien aan het EU Ecolabel. Er worden vaak geen chemische middelen als chloor en parabenen gebruikt, waardoor het niet in het water terecht komt. 

Wil je echt helemaal plasticvrij en dus duurzaam wassen, zodat je geen wasmiddelflessen meer hoeft te kopen? Ga dan voor wasmiddel in poedervorm in een kartonnen doos zoals Biotex, óf voor een wasbal. Dit zijn ballen waar kleine pellets in zitten, en die pellets zorgen ervoor dat je was schoon wordt. Ze gaan tot wel 70 keer mee (dat zijn gemiddeld zo’n 2 tot 3 plastic wasmiddelflessen), zeker in combinatie met azijn is dit effectief én duurzaam!

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00