Steeds meer mensen stappen over van een traditioneel ruw katoenen dekbedovertrek op satijnen beddengoed. En dat is supergoed! Alleen zijn er helaas ook aanbieders van ‘satijnen’ beddengoed die niet de daadwerkelijke stof benoemen in hun producten. Want satijn is van zichzelf geen stof, maar een manier van weven. Je kunt daarom satijnen beddengoed van zowel katoen, polyester, zijde en bamboe vinden. We zetten alle stoffen voor je op een rij zodat je gemakkelijk de verschillen kunt lezen. Komen ze:
#4 Alles over katoen-satijnen beddengoed ❌
Katoen heeft van nature een ruw oppervlak en dus kiezen veel producten ervoor om katoen in de satijnweving tot een zachtere stof te produceren. Desondanks is de stof niet zacht genoeg waardoor er ’s nachts wrijving ontstaat met je haar en huid. Hierdoor kun je ’s ochtends met rimpels wakker worden, maar zit je haar ook in de klit en vind je gebroken haren in bed. Je haar krijgt zo niet de kans om gezond te groeien doordat er sneller gespleten haarpunten ontstaan. Katoen is ook sterk absorberend, waardoor het vocht onttrekt uit je huid en haar terwijl je slaapt. Dus ook je nachtcrème en haarmasker verdwijnen in het beddengoed en dat is juist wat je niet wilt. Oh, en wist je dat katoen een feestje is voor huisstofmijt en pollen?
Kijken we naar de manier van productie dan is katoen ook niet echt milieubewust. Katoen staat namelijk op nummer 1 in de lijst van drinkwater bedreigingen wereldwijd. Ook worden er veel chemicaliën gebruikt in het productieproces. Aii!
In het kort:
Goed voor je huid/haar: nee
Goed voor het milieu: nee
#3 Alles over polyester-satijnen beddengoed ❌
De goedkopere kussenslopen en complete dekbedovertrekken die je online en in winkels zoals Blokker en Kruidvat vindt, bevatten vaak polyester. Erg misleidend dat de naam satijn wordt gebruikt, want ondanks dat de stof inderdaad glad aanvoelt, zorgt het niet voor de voordelen die je mag verwachten. Polyester is plastic want het bestaat uit aardolie en aardgas. Om polyester te maken is veel water nodig en worden er (alleen maar) chemicaliën gebruikt om de stof te fabriceren. En wist je al dat iedere keer als je het beddengoed wast, er kleine plastic deeltjes in de oceanen terechtkomen?
Het enige voordeel van slapen op polyester heeft te maken met de gladheid van de stof en dat is dat er geen wrijving ontstaat waardoor je haar en huid daardoor ook glad blijven. Maar verder kunnen we je een opsomming geven van een aantal mindere ‘bijwerkingen’:
– de stof is niet absorberend,
– niet luchtdoorlatend,
– statisch,
– huisstofmijt en pollen houden ervan,
– de stof is brandgevaarlijk,
– heeft een slechte temperatuurregeling en voelt daardoor warm aan bij warmte en koud als het koel is,
– is dus gemaakt van plastic.
Dit wil je niet in je bed hebben. Je kunt daarom veel beter kiezen voor de natuurlijke stoffen zoals zijde en bamboe.
In het kort:
Goed voor je huid/haar: nee
Goed voor het milieu: nee
#2 Alles over zijden-satijnen beddengoed 🥈
Door de zachtheid en natuurlijke eigenschappen van zijde komt deze stof heel wat beter uit de test dan katoen en polyester. De voordelen: het voelt heel luxueus aan, je haar breekt tijdens je slaap niet af, er ontstaan geen klitten, je wordt niet wakker met een slaapvouw op je wang, je huid hydrateert dankzij de aminozuren van zijde, acné krijgt minder kans doordat de stof de groei van bacteriën verkleind en je vermindert zelfs de talgproductie. Minder snel vet haar is wat we allemaal willen toch? Ook is de stof anti-allergisch en anti-statisch en is het geschikt voor ieder haartype, dus ook krullen. Je haar blijft namelijk goed in model zitten, behoudt de vochtbalans en haarproducten blijven in je haar zitten. Heb je een gevoelige huid, eczeem, psoriasis, couperose, een beschadigde huid of astma? Dan zou slapen op een zijden kussensloop zomaar kunnen zorgen voor een oplossing.
Enkele nadelen van zijde: het is erg duur want het is lastig te oogsten en produceren. Waar katoen en polyester voor veel doeleinden worden gebruikt is zijde een luxere stof. Een zijden kussensloop kost al gauw 60 euro of zelfs meer, dus reken maar uit dat je voor een compleet dekbedovertrek veel kwijt bent. Ook is de productie van de zijde niet diervriendelijk omdat er zijdedraden van een zijderups-cocon worden gebruikt én vergt het kennis en tijd om je zijden-satijnen beddengoed te verzorgen om een lange levensduur te garanderen.
In het kort:
Goed voor je huid/haar: ja
Goed voor het milieu: ja
#1 Alles over bamboe satijnen beddengoed 🥇
Door het supersnelle groeiproces van bamboe – de bamboeplant groeit gemiddeld een meter per dag – is het de snelst groeiende plant ter wereld. Van de bamboeplant worden alleen de zijtakken gebruikt voor textiel, de wortels blijven daardoor intact. Dit houdt in dat de plant na de oogst gewoon doorgroeit en zo hoeven er geen bamboebossen gekapt te worden. De bamboeplant heeft alleen zonlicht en water nodig om te groeien en groeit dus 100% natuurlijk. Er wordt geen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen of kunstmatige besproeiing. Om van de bamboe een zachte stof te maken wordt de bamboe tot een pulp vermalen. De natuurlijke vezels uit de pulp worden vervolgens tot een garen gespannen waardoor satijnen bamboestof ontstaat. Bamboe is dankzij al deze voordelen het meest milieuvriendelijke materiaal dat er bestaat.
Bamboe beddengoed is zijdezacht, zorgen ervoor dat je huid en haar tijdens het slapen worden beschermd en dat klitten, pluis en haarbreuk worden voorkomen. Ook werkt de stof verkoelend, helpt het tegen vet haar, neemt het vier keer zoveel vocht op vergeleken met katoen en is de stof antibacterieel, hypo-allergeen en anti-huisstofmijt. Ideaal dus voor mensen met een gevoelige huid of allergieën. Omdat bamboe zo absorberend is, kan het vocht effectief afvoeren. Hierdoor is de stof ook geurbestendig. Een dekbedovertrek van bamboe is zeer slijtvast, machine wasbaar en ziet er wasbeurt na wasbeurt nog steeds gloednieuw uit. Bamboe bevat van nature antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen; goed nieuws voor mensen met acne dus. Bovendien zorgen deze natuurlijke eigenschappen ervoor dat je kussenslopen in de loop van de tijd geen nare geur ontwikkelen. Oh en… Vergelijk je bamboe met een zijden dekbedovertrekset dan ben je heel wat minder aan kosten kwijt. Een dekbedovertrekset kost bij ons namelijk tussen de € 89,95 en 149,95 ten opzichte van een zijden set die rond de € 600,- ligt.
In het kort:
Goed voor je huid/haar: ja
Goed voor het milieu: ja
-
Bamboe dekbedovertrekset roze99,95 – 159,95
-
Bamboe dekbedovertrekset blauw99,95 – 159,95
-
Bamboe dekbedovertrekset donkergrijs99,95 – 159,95
Ontdek jouw favoriete bamboe satijnen beddengoed
Bij bamboo stories zijn we toegewijd aan het bieden van duurzame alternatieven zonder concessies te doen aan kwaliteit of comfort. Ontdek onze collectie en ervaar zelf de voordelen van satijnen beddengoed van bamboe. We promise you: je wilt nooit meer terug naar andere stoffen. 🥰