Gratis verzending boven €50 (NL) of €100 (BE)

Alles over bamboe: 8 feiten die je moet weten

1. Bamboe is de snelstgroeiende plant op de wereld

Door het supersnelle groeiproces van bamboe – de plant groeit gemiddeld 15 tot 20 centimeter per dag – is het de snelstgroeiende plant ter wereld. Het groeirecord van bamboe ligt zelfs op maar liefst 91 cm per dag.

2. Bamboe is geen boom, maar een grassoort

Deze ijzersterke plant wordt vaak als boom gelabeld. Dat komt waarschijnlijk omdat bamboe erg groot en hoog kan worden, en net zoals bomen een harde stam heeft. Dat bamboe als gras gezien wordt, heeft te maken met de blad- en bloemmorfologie. Morfologie is het onderdeel in de biologie die de bouw en vormen van organismen bestuderen. Grassoorten zijn zogeheten ‘eenzaadlobbige planten’, ook het soort waar bamboe dus onder valt.

3. Bamboe is van nature anti allergeen

De vezel van bamboe is rond en bevat microgaatjes. Deze gaatjes zorgen ervoor dat bamboestof zijdezacht aanvoelt. De stof is en blijft lekker fris omdat dit natuurlijke materiaal een antibacteriële werking heeft en van nature hypo-allergeen en anti-allergisch is. Je hoeft de stof daarom ook niet hoger op 30 graden te wassen want het laat dus geen huisstof en andere viezigheden toe.

4. Bamboe is temperatuurregulerend

Bamboe ventileert en isoleert ook onwijs goed. Dit maakt het onder andere temperatuur regulerend omdat de vezel reageert op de omgeving. In een koele slaapkamer zorgt het dus voor een aangename temperatuur en tijdens warme nachten heerlijk verkoelend. Een extra voordeel van deze bamboevezel is dat de stof tot wel vier keer meer vocht absorbeert dan katoen en geurbestendig is. Ben je dus helemaal klaar met dat nachtelijke gezweet en vervelende geurtjes, stap dan zeker over en ontdek al deze voordelen zelf.

5. Bamboe is supersterk en overleeft alles

Deze grassoort schiet dus als een malle uit de grond en omdat de plant zo snel groeit wordt het ook weleens als onkruid gezien. Bamboe is een hardnekkige plant die zich niet zomaar laat stukmaken. Zelfs na een natuurramp of op plekken waar bombardementen zijn geweest komt bamboe gewoon weer uit de grond gegroeid. Een echte die-hard plant dus.

6. Bamboe is heel milieuvriendelijk

Van de bamboeplant worden alleen de zijtakken gebruikt voor textiel, de wortels blijven daardoor intact. Dit houdt in dat de plant na de oogst gewoon doorgroeit. Zo hoeven er geen bossen worden gekapt om nieuwe bamboe te verbouwen. Het gaat gewoon lekker op hetzelfde stuk grond door! De bamboeplant heeft alleen zonlicht en water nodig om te groeien en groeit dus 100% natuurlijk.

Er wordt geen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen of kunstmatige besproeiing. Dat heeft bamboe simpelweg niet nodig. Verder neemt bamboe tot wel 35% meer koolstofdioxide op uit de lucht dan andere planten en geeft daarbij ook meer zuurstof (O2) af. Daardoor heeft deze snelle groeier een positief broeikaseffect. Vergeleken met katoen wordt er per vierkante meter circa tien keer zoveel bamboe geproduceerd.

7. Bamboestof is superduurzaam

Om van de bamboe een zachte stof te maken wordt het eerst tot een pulp vermalen. Hier worden 99,7% gerecyclede chemicaliën voor gebruikt wat zorgt voor een gesloten kringloop. De natuurlijke vezels uit de pulp worden vervolgens tot een garen gespannen waardoor satijnen bamboestof ontstaat. Hier komen geen schadelijke chemicaliën aan te pas. Bamboe is dankzij al deze voordelen het meest milieuvriendelijke materiaal dat er bestaat. Onze producten worden geproduceerd volgens de OEKO-TEX Standard 100 en zijn dus een veilige stof om op te slapen.

8. Panda’s hebben geen last van ons bamboegebruik

Deze grassoort is dé voedselbron van de panda. Hier kauwen ze de hele dag op. Maar waar moeten de panda’s dan van leven als we bamboe gaan gebruiken en verbouwen? Zoals je net al hebt gelezen, deze plant groeit werkelijk waar o-ver-al. Dus ook in gebieden waar geen panda’s wonen. Good to know: de bamboe die wij gebruiken komt van plantages af waar geen panda’s leven. Maak je dus geen zorgen of ze genoeg te smullen hebben, dat hebben ze! 🐼

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00