Gratis verzending boven €50 (NL) of €100 (BE)

Dit zijn de 9 redenen waarom je voor bamboeproducten kiest

Ze zijn steeds populairder, bamboeproducten. Maar weet je al waarom iedereen nu massaal kiest voor bamboeproducten en waarom bamboe zo geliefd is? Wij leggen je uit waarom bamboe de toekomst is!

1. Bamboe is duurzaam

Bamboe is een houtsoort die al na 1 jaar kan worden geoogst. Zet dat eens tegenover andere houtsoorten zoals eiken of het hout van de tamme kastanjeboom. Deze bomen kunnen pas na 40 jaar worden geoogst! Nogal een verschil. Door over te stappen op bamboe, hoeven er minder bossen worden gekapt, omdat er minder lang hoeft worden gewacht tot er geoogst kan worden. Kiezen voor bamboe is dus goed voor het behoud van de natuur.

2. Bamboe is veelzijdig

Bamboe kan werkelijk waar overal voor worden gebruikt. Denk aan bouwmaterialen, meubilair, papier, beddengoed, haarborstels, haarhanddoeken, you name it. En de bamboevezels zijn ook nog eens sterker dan houtvezels wat het weerbestendig maakt. Hierdoor gaat het langer mee! Bamboe is sowieso een bijzonder sterke plant. Zo is bamboe met 28.000 inch treksterkte per vierkante millimeter sterker dan staal (23.000 inch per m2).

3. Bamboe levert meer zuurstof op

Bamboe neemt koolstofdioxide op uit de atmosfeer. De plant zet vervolgens de koolstof door fotosynthese om in een energiebron. Iedere plant met bladgroenkorrels doet dit, en heeft koolstof nodig om te groeien. Nadat de koolstof door de plant is gebruikt, laat het de zuurstof weer los als restproduct, wat voor ons weer fijn is, want dat hebben wij mensen en dieren nodig. Er komt tot wel 35% meer zuurstof vrij bij bamboe vergeleken met hardhout.

Zelfs de bamboeproducten kunnen nog langere tijd CO2 vasthouden, dat doet een plastic bekertje bamboe niet na!

4. Bamboe groeit als kool

Bamboe wordt soms zelfs onkruid genoemd. Wist je dat het groeirecord van bamboe op maar liefst 91 cm per dag ligt? Dat is zo’n 4 centimeter per uur, echt ontzettend snel. Een gemiddelde bamboestengel groeit zo’n 15 tot 20 centimeter per dag, maar ook dat is een snelheid waar je u tegen zegt. Stel je voor dat wij mensen zo snel zouden groeien, dan hadden we iedere dag nieuwe kleren nodig gehad. Hoe mooi is het dat we van onkruid, een grassoort die niet alleen snel groeit, maar ook nog eens op sommige plekken ongewenst is, kunnen omtoveren tot mooie en bruikbare producten?

5. Er blijft weinig afval over

Vrijwel alles van de bamboeplant is bruikbaar. Dat betekent dat er geen resten overblijven die verbrand of vernietigd moeten worden. Dat komt niet alleen door de sterke bamboevezels, maar ook doordat de plant zo veelzijdig is. Zodra de plant wordt geoogst, komt er trouwens uit het uitgebreide wortelstelsel onder de grond weer een nieuw bamboeplant. Zelfs de wortels blijven dus bruikbaar!

6. Bamboe biedt een goede bodembescherming

De wortels van de bamboeplant blijven na de oogst in de grond zitten. Dit voorkomt dat er na het oogsten een ‘lege’ grond overblijft. Wanneer gewassen of hardhoutbossen worden geoogst, worden alle wortels ook uit de grond getrokken. Deze lege grond die er dan overblijft leidt tot erosie. Dit houdt in dat de grond makkelijk met een regenbui wegspoelt, omdat er geen wortels meer zijn om de grond op z’n plaats te houden.

En in deze grond die wegspoelt, zitten allerlei belangrijke voedingsstoffen! Deze weggespoelde grond moet vervolgens ook nog ergens heen. Zo verstopt het rivieren, beekjes en worden meren bedolven onder deze grond. En dit heeft veel consequenties voor de flora en fauna én de mensen die afhankelijk zijn van het water in de omgeving. Gronderosie is dus niet goed, gelukkig houdt bamboe de bodem intact!

7. Bamboe groeit goed zonder kunstmest en pesticiden

Deze sterke plant heeft een echte will to survive. Op Antartica na is bamboe in ieder continent te vinden. Doordat bamboe zo sterk is, heeft het ook geen kunstmest nodig. Ook heeft bamboe van nature veel stikstof in zich, hierdoor heeft het überhaupt geen chemicaliën nodig. Dit betekent ook dat overal op de wereld, de mensen die geen geld hebben voor bestrijdingsmiddelen of dure kassen, wel bamboe kunnen verbouwen.

8. Bamboeproducten zijn niet duur

Doordat bamboe blijft groeien en de plant weinig onderhoud nodig heeft, is er een oneindige hoeveelheid te oogsten voor een lage prijs. En als consument profiteer je daar ook van. Zo heb je al een mooi dekbedovertrekset of prachtige ecologische make-up kwasten voor een fijn prijsje gevonden. Met al zijn goede eigenschappen zie je bamboeproducten daarom steeds meer in verschillende winkels terug.

bamboe lamp

bamboe wasmand
bamboeproducten


9. Bamboeproducten zijn mooi

Bamboeproducten zijn niet alleen duurzaam en beter dan een groot aantal producten van andere grondstoffen, maar ze zijn ook nog eens prachtig om te zien. Zo vind je tegenwoordig stijlvolle bamboe lampen, kasten, bureaus en meer bij verschillende grote ketens. Het geeft niet alleen een natuurlijke uitstraling, maar met zo’n bamboekastje of tafel laat ook nog eens zien dat jij geeft om de planeet die we met z’n allen moeten delen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00