Gratis verzending boven €50 (NL) of €75 (BE)

Bamboeproducten: 9 redenen waarom jij voor deze producten zou moeten kiezen

Ze zijn steeds populairder, bamboeproducten. Maar weet jij al waarom iedereen nu massaal kiest voor bamboeproducten en waarom bamboe zo geliefd is? Wij leggen je uit waarom bamboe de toekomst is!

1. Bamboe is duurzaam

Bamboe is een houtsoort die al na 1 tot 5 jaar kan worden geoogst. Zet dat eens tegenover andere houtsoorten zoals eiken of het hout van de tamme kastanjeboom. Deze bomen kunnen pas na 40 jaar worden geoogst! Dat is nogal een verschil. Door over te stappen op bamboe, hoeven er minder bossen worden gekapt, omdat er minder lang hoeft worden gewacht tot er geoogst kan worden. Kiezen voor bamboe is dus goed voor het behoud van de natuur.

2. ‘t Zijn veelzijdig producten, die bamboeproducten!

Bamboe kan werkelijk waar overal voor worden gebruikt. Denk aan bouwmaterialen, aan meubels, papier, bamboe sokken, de producten die je op bamboo stories vindt en nog veel meer. En de bamboevezels zijn ook nog eens sterker dan houtvezels wat het weerbestendig maakt. Hierdoor gaat het langer mee en is lekker hufterproof. Bamboe is sowieso een bizar sterke plant. Zo is bamboe met 28.000 inch treksterkte per vierkante millimeter sterker dan staal, wat ‘maar liefst’ 23.000 inch per vierkante millimeter heeft!

3. Bamboe absorbeert broeikasgassen en levert zo meer zuurstof op

Ja, je leest het goed. Bamboe neemt koolstofdioxide – ook wel CO2 – op uit de atmosfeer. De plant zet vervolgens de koolstof (C) door fotosynthese om in een energiebron. Iedere plant met bladgroenkorrels doet dit, en heeft koolstof nodig om te groeien. Nadat de koolstof door de plant is gebruikt, laat het de zuurstof (O) weer los als restproduct, wat voor ons weer fijn is, want dat hebben wij mensen en dieren nodig om te groeien! Er komt tot wel 35% meer zuurstof vrij bij bamboe vergeleken met hardhout. Zelfs de bamboeproducten kunnen nog langere tijd CO2 vasthouden, dat doet een plastic bekertje bamboe niet na!

4. Groeit als kool

Bamboe schiet uit de grond, en wordt soms zelfs onkruid genoemd. Wist jij dat het groeirecord van bamboe op maar liefst 91 cm per dag ligt? Dat is zo’n 4 centimeter per uur, echt ontzettend snel. Een gemiddelde bamboestengel groeit zo’n 15 tot 20 centimeter per dag, maar ook dat is een snelheid waar je u tegen zegt. Stel je voor dat wij mensen zo snel zouden groeien, dan hadden we iedere dag nieuwe kleren nodig gehad. Hoe mooi is het dat we van onkruid, een grassoort die niet alleen snel groeit, maar ook nog eens op sommige plekken ongewenst is, kunnen omtoveren tot mooie en bruikbare producten?

5. Er blijft weinig afval over

Vrijwel alles van de bamboeplant is bruikbaar. Dat betekent dat er geen resten overblijven die verbrand of vernietigd moeten worden. Dat komt niet alleen door de sterke bamboevezels, maar ook doordat de plant zo veelzijdig is. Zodra de plant wordt geoogst, komt er trouwens uit het uitgebreide wortelstelsel onder de grond weer een nieuw bamboeplant. Zelfs de wortels blijven dus bruikbaar!

6. Bamboe biedt een goede bodembescherming

De wortels van de bamboeplant blijven na de oogst in de grond zitten. Dit voorkomt dat er na het oogsten een ‘lege’ grond overblijft. Wanneer gewassen of hardhoutbossen worden geoogst, worden alle wortels ook uit de grond getrokken. Deze lege grond die er dan overblijft leidt tot erosie. Dit houdt in dat de grond makkelijk met een regenbui wegspoelt, omdat er geen wortels meer zijn om de grond op z’n plaats te houden.

En in deze grond die wegspoelt, zitten allerlei belangrijke voedingsstoffen! Deze weggespoelde grond moet vervolgens ook nog ergens heen. Zo verstopt het rivieren, beekjes en worden meren bedolven onder deze grond. En dit heeft veel consequenties voor de flora en fauna én de mensen die afhankelijk zijn van het water in de omgeving. Gronderosie is dus niet goed, gelukkig houdt bamboe de bodem intact!

7. Kunstmest en pesticiden zijn overbodig, bamboe groeit overal!

Zoals we al zeiden, bamboe is in de ogen van sommigen een onkruid. Het kan in alle mogelijke levensomstandigheden overleven, of het nou erg droog of juist tropisch nat is. Deze sterke plant heeft een echte will to survive. Bamboe is in ieder continent te vinden, op Antarctica na. Doordat deze plant zo sterk is, heeft het ook geen kunstmest nodig. Ook heeft bamboe van nature veel stikstof in zich, hierdoor heeft het überhaupt geen chemicaliën nodig. Dit betekent overigens ook dat overal op de wereld, de mensen die geen geld hebben voor bestrijdingsmiddelen of dure kassen, wel bamboe kunnen verbouwen!

8. Bamboe is goedkoop

Doordat bamboe blijft groeien en de plant weinig onderhoud nodig heeft, is er een oneindige hoeveelheid te oogsten voor een lage prijs. En als consument profiteer je daar ook van. Zo heb je al een mooi dekbedovertrekset in de slaapkamer of prachtige ecologische make-up kwasten in de badkamer liggen voor een fijn prijsje. Met al zijn goede eigenschappen zie je bamboeproducten steeds meer in de schappen liggen. Ondertussen gaan wij aan de slag om meer producten toe te voegen aan de shop zodat ook jij de mooiste en duurzame producten kunt kopen voor een leuk prijsje!

9. Bamboeproducten staan leuk in je woonkamer

Bamboeproducten zijn niet alleen duurzaam en beter dan een hoop andere grondstoffen, maar zijn ook nog eens helemaal hip voor in je huis! Grote ketens zoals de IKEA zijn al aan de slag gegaan met het toevoegen van deze bijzondere plant aan hun assortiment. Het geeft niet alleen een natuurlijke uitstraling, maar met zo’n bamboekastje of tafel laat ook nog eens zien dat jij geeft om de planeet die we met z’n allen moeten delen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00